Ağız içindeki mikroplar beyni etkiliyor: Çürük diş, alzaymır sebebi olabilir mi?

Diş Eti İltihabı ve Alzheimer Hastalığı Arasındaki Bağlantı İncelemeye Değer

Son yapılan araştırmalar, diş eti iltihabı ile Alzheimer hastalığı arasında ilginç ve potansiyel bir ilişki olduğunu ortaya koydu. Araştırmalara göre, diş çürümesine neden olan bakterilerin, beyin fonksiyonlarını da etkileyerek unutkanlığa yol açtığı belirlendi.

Tayvan’da gerçekleştirilen bir çalışmada, 10 yıl veya daha uzun süre kronik diş eti hastalığına sahip olanların Alzheimer olma riskinin %70 daha yüksek olduğu tespit edildi.

Türkiye gazetesinden Ziyneti Kocabıyık‘a konuşan Ağız Sağlığı ve Eğitim Derneği (TASED) Başkanı ve Ağız Diş Sağlığı Uzmanı Can Aydoğan, “Çalışmalar özellikle Alzheimer ve demans gibi nörodejeneratif hastalıkların ağız sağlığının ihmal edilmesiyle ilişkili olabileceğini gösteriyor. Kronik diş eti hastalıklarının sebep olduğu iltihaplanmalar, zamanla beyine sıçrayarak nöroenflamasyon riskini artırabilir” dedi.

Diyabet, kardiyovasküler hastalıklar ve Alzheimer gibi rahatsızlıkların diş eti sağlığıyla bağlantılı olduğunu belirten Aydoğan, peridontal hastalıkların, dişleri destekleyen dokuları etkileyen kronik bir iltihabi durum olduğunu ve diş etleri plak ve tartar birikmesi sonucu enfekte olduğunda ortaya çıktığını söyledi.

Türkiye’de diş ve diş eti sağlığının yetersiz olduğunu vurgulayan Aydoğan, bu durumun diş ve diş eti hastalıklarının artmasına neden olduğunu belirterek, “Türkiye’de neredeyse her 10 kişiden 9’unun ağzında çürük bulunmakta. Toplumun neredeyse tamamı diş eti sorunu yaşıyor. Avrupa ülkelerinde yılda ortalama 450 gram diş macunu tüketilirken, ülkemizde bu rakam 120 gramı geçememekte. Avrupa’da yılda 3-4 diş fırçası kullanılırken, Türkiye’de bu rakam 0,7-0,9 civarındadır” şeklinde konuştu.

Related Posts

Kemik Erimesi: Kırılgan Yaşlılık

Her 3 kadından 1’i, her 5 erkekten 1’i yaşamı boyunca osteoporoz kaynaklı kırık riskiyle karşı karşıya. Kemikler, yaşla birlikte kütle ve yoğunluk kaybeder. Kalça kırığı sonrası ilk 1 yıl içinde erkeklerde ölüm riski % 37, kadınlarda % 28’dir.

Psikodiyet nedir? Psikodiyet, sürdürülebilir sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırıyor

Bayındır Söğütözü Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Esma Nazlı Bulut, psikodiyetin yalnızca kilo vermeye odaklanan klasik programlardan ayrıldığını ve bireyin yaşam kalitesini artırarak, sürdürülebilir sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanmasını sağladığını belirtti. Peki Psikodiyet nedir? işte uzmanından açıklamalar.

Ünlü bilim insanı açıkladı: 100 yaşını geçenlerin vazgeçmediği 3 şey var!

100 yaşını aşan kişileri araştıran bilim insanı Stacy Andersen, uzun ömürlü bireylerin yaşam tarzlarını analiz ederek sağlıklı yaşlanmanın sırlarını ortaya koydu. Uzman, her gün uyguladığı bu 3 alışkanlıkla hem bedenen hem zihnen güçlü kalıyor.

Maden suyunu sakın bardağa dökmeyin! Nedenine çok şaşıracaksınız

Maden suyunun tüketimi ile ilgili uzmanlardan kritik uyarı geldi. Bardağa dökerek içenler mineralleri yok ediyor.

Bu 3 kuruyemiş yumurta kadar tok tutuyor! Beslenme uzmanları tek tek açıkladı

Kuruyemişler yalnızca atıştırmalık değil, aynı zamanda güçlü birer besin kaynağı. Özellikle bazı türleri, içerdiği yüksek protein ve lif sayesinde uzun süre tok tutma özelliğiyle öne çıkıyor. Beslenme uzmanları, her gün bir avuç tüketildiğinde yumurta kadar doyurucu olan bu 3 kuruyemişi açıkladı.

Kalp krizi değil, ‘Kırık Kalp Sendromu’! Üzüntü, korku, kayıp tetikleyebiliyor!

Kalp krizine benzer belirtilerle ortaya çıkan bu durumun, çoğunlukla duygusal şoklara verilen biyolojik bir yanıt olarak geliştiğini dile getiren Uzman Klinik Psikolog Cumali Aydın, yoğun stres veya duygusal travmaların tetiklediği ve kalp krizine benzer belirtilerle ortaya çıkan ‘kırık kalp sendromu’ hakkında bilgi verdi.