Ağız içindeki mikroplar beyni etkiliyor: Çürük diş, alzaymır sebebi olabilir mi?

Diş Eti İltihabı ve Alzheimer Hastalığı Arasındaki Bağlantı İncelemeye Değer

Son yapılan araştırmalar, diş eti iltihabı ile Alzheimer hastalığı arasında ilginç ve potansiyel bir ilişki olduğunu ortaya koydu. Araştırmalara göre, diş çürümesine neden olan bakterilerin, beyin fonksiyonlarını da etkileyerek unutkanlığa yol açtığı belirlendi.

Tayvan’da gerçekleştirilen bir çalışmada, 10 yıl veya daha uzun süre kronik diş eti hastalığına sahip olanların Alzheimer olma riskinin %70 daha yüksek olduğu tespit edildi.

Türkiye gazetesinden Ziyneti Kocabıyık‘a konuşan Ağız Sağlığı ve Eğitim Derneği (TASED) Başkanı ve Ağız Diş Sağlığı Uzmanı Can Aydoğan, “Çalışmalar özellikle Alzheimer ve demans gibi nörodejeneratif hastalıkların ağız sağlığının ihmal edilmesiyle ilişkili olabileceğini gösteriyor. Kronik diş eti hastalıklarının sebep olduğu iltihaplanmalar, zamanla beyine sıçrayarak nöroenflamasyon riskini artırabilir” dedi.

Diyabet, kardiyovasküler hastalıklar ve Alzheimer gibi rahatsızlıkların diş eti sağlığıyla bağlantılı olduğunu belirten Aydoğan, peridontal hastalıkların, dişleri destekleyen dokuları etkileyen kronik bir iltihabi durum olduğunu ve diş etleri plak ve tartar birikmesi sonucu enfekte olduğunda ortaya çıktığını söyledi.

Türkiye’de diş ve diş eti sağlığının yetersiz olduğunu vurgulayan Aydoğan, bu durumun diş ve diş eti hastalıklarının artmasına neden olduğunu belirterek, “Türkiye’de neredeyse her 10 kişiden 9’unun ağzında çürük bulunmakta. Toplumun neredeyse tamamı diş eti sorunu yaşıyor. Avrupa ülkelerinde yılda ortalama 450 gram diş macunu tüketilirken, ülkemizde bu rakam 120 gramı geçememekte. Avrupa’da yılda 3-4 diş fırçası kullanılırken, Türkiye’de bu rakam 0,7-0,9 civarındadır” şeklinde konuştu.

Related Posts

Kalp krizi değil, ‘Kırık Kalp Sendromu’! Üzüntü, korku, kayıp tetikleyebiliyor!

Kalp krizine benzer belirtilerle ortaya çıkan bu durumun, çoğunlukla duygusal şoklara verilen biyolojik bir yanıt olarak geliştiğini dile getiren Uzman Klinik Psikolog Cumali Aydın, yoğun stres veya duygusal travmaların tetiklediği ve kalp krizine benzer belirtilerle ortaya çıkan ‘kırık kalp sendromu’ hakkında bilgi verdi.

Hiç Sigara İçmeyenler Arasında Akciğer Kanseri Teşhisleri Artıyor

Sigara ve akciğer kanseri ilişkisi hakkındaki haberlere bir yenisi eklendi. 

Kendinizi yorgun ve halsiz mi hissediyorsunuz? İşte nedeni

Modern yaşamın temposunun, yorgunluk ve halsizlik gibi şikayetleri yaygınlaştırdığını belirten Prof. Dr. Murat Baş, bu belirtilerin altında magnezyum eksikliğinin yatabileceğini anlattı.

Saatler harcamaya gerek yok! Bu 15 dakikalık egzersiz bel çevresini de inceltiyor

Alabama Üniversitesi’nden Dr. Elroy Aguiar, her ana öğünden sonra yapılacak yalnızca 15 dakikalık tempolu bir yürüyüşün, kan şekeri ve tansiyon kontrolünde anında etki gösterdiğini, uzun vadede ise diyabet ve hipertansiyon riskini azalttığını vurguluyor.

Alzheimer’ın son perdesi: Hastalık evre evre nasıl ilerler?

Alzheimer’ın başlangıcı unutkanlık olabilir ama sonu çoğu zaman kendi adını, yüzünü, hayatını hatırlamamaktır. Bu bir bireysel çöküş değil, tüm ailenin sınavıdır. Erken evrede telefon kaybolur. Orta evrede evin yolu, geç evrede kaşık ne işe yarar o bile unutulur. Alzheimer, yalnızca bir hastalık değil, bakımda bir maratondur.

Artan polen yoğunluğu alerjik şikayetleri artırdı

Van’da son günlerde artan polen yoğunluğu nedeniyle alerjik şikayetlerin arttığı belirtildi.