Yapay zeka Pokémon oynarken panikledi: Öyle hamleler yaptı ki Google bile şaşırdı

Yapay Zekaların Pokémon Oyunundaki İlginç Tepkileri

Yapay zekalar artık Pokémon oyunu oynuyor ancak beklenmedik davranışlar sergileyerek izleyenleri şaşırtıyor. Google’ın yapay zekası Gemini, oyun sırasında mantıksız kararlar alıyor ve panik halinde hatalı seçimler yapıyor.

PANIĞA KAPILAN YAPAY ZEKA

Google DeepMind ve Anthropic’in ortaklaşa yaptığı deneylerde, Gemini ve Claude isimli yapay zekalar Pokémon oyununda test edildi. Özellikle Google’ın Gemini 2.5 Pro modeli, beklenmedik tepkiler vererek simüle edilmiş bir panik durumu sergiledi.

Google araştırmacılarına göre, yapay zeka stres altında problem çözme yeteneğini kaybederek mantıksız kararlar almaya başlıyor.

SİNYALLER KARIŞTI, PLANLAR ALT ÜST OLDU

Gemini, oyun sırasında karakterlerinden biri yenilgiye yaklaştığında stratejisini unutuyor ve yanlış seçimler yapıyor. Bu durum, yapay zekanın karar verme becerisinin ciddi şekilde zedelendiğini gösteriyor.

İzleyiciler de Twitch üzerinden yapılan yayınlarda bu beklenmedik davranışları fark ederek şaşkınlıklarını dile getirdiler.

UZUN SÜREN OYUN HEYECANI

Gemini’nin Pokémon oyununu bitirme süresi dikkat çekiciydi: İlk başta tam 813 saat süren oyun, yapılan iyileştirmelerle 406,5 saate düşürüldü. Karşılaştırma yapmak gerekirse, bir çocuk benzer bir oyunu çok daha kısa sürede tamamlayabiliyor.

Yapay zekanın uzun süren oyun tecrübesinin arkasında genellikle stres anlarında alınan mantıksız kararlar yatıyor.

CLAUDE İSE FARKLI SONUÇLAR ORTAYA KOYDU: “SANAL İNTİHAR” GİRİŞİMİ

Anthropic’in Claude modeli de benzer bir durumda başarısız oldu. Bir mağarada sıkışan yapay zeka, çıkış yolunu bulamayınca Pokémon’larını bilerek feda etti. Ancak bu strateji, oyunun temel mantığına uygun olmadığı için başarısızlıkla sonuçlandı.

Bu durum, yapay zekanın bazı durumlarda çocuklardan dahi daha basit düşünebileceğini gözler önüne serdi.

ZEKİLİĞİN GÖSTERİLDİĞİ ANLAR

Yine de, Gemini bazı durumlarda etkileyici performanslar sergiledi. Özellikle kaya bloklarının çözülmesi gereken bölümlerde hızlıca doğru çözümler üretebiliyordu. Bu sayede, Google’ın özel alt ajanlarıyla bile karmaşık bölümlerde başarı sağlanabiliyordu.

Yapay zeka paniklemediğine göre de, bazen insanlar gibi mantıksız kararlar alabildiğini gösteren bu durum, yapay zekaların sadece rasyonel değil, aynı zamanda irrasyonel adımlar da atabildiğini gösteriyor.

Related Posts

Hırsızlar 1.4 milyon dolar değerinde, yaklaşık 3.000 adet oyun konsolu çaldı

Geçtiğimiz günlerde dünya genelinde satışa çıkan Nintendo’nun yeni konsolu Switch 2, hırsızların hedefi haline geldi.

Araştırma sonucu ortaya çıktı: Bu renkteki araçlar daha hızlı değer kaybediyor

ABD merkezli iSeeCars’ın gerçekleştirdiği son araştırma, ikinci el otomobillerde aracın rengiyle satış fiyatı arasındaki güçlü ilişkiyi gözler önüne serdi. Araştırmaya göre, araçların teknik donanım seviyesi kadar renk tercihleri de, ikinci eldeki değerlerini büyük ölçüde etkiliyor.

Altı yıl boyunca yeni gibi kalacak telefon modelleri açıklandı

Güney Koreli teknoloji devi Samsung, yazılım güncelleme politikasında önemli bir değişikliğe gitti. Şirket, bazı modellerine 6 yıla kadar Android ve güvenlik güncellemesi sunacağını duyurdu.

Akıl yürütme temelli yapay zeka modeli Magistral tanıtıldı

Fransa merkezli Mistral AI şirketi, ABD ve Çin’in geliştirdiği yapay zeka modellerine rakip olacak yeni akıl yürütme temelli yapay zeka modeli Magistral’i tanıttı.

iOS 26 ile Kamera uygulaması baştan aşağı yenilendi

Apple, iOS 26 ile birlikte Kamera uygulamasında radikal bir değişikliğe gidiyor. Şirket, yıllardır eklenen modlar ve gizli ayarlarla karmaşık hale gelen arayüzü sadeleştirerek kullanıcı dostu bir deneyim sunmayı hedefliyor.

“Türk toplumu şu an 7 saat 13 dakikasını internette geçiriyor”

“Türk toplumu şu an 7 saat 13 dakikasını internette geçiriyor”