Ünlü bilim insanı açıkladı: 100 yaşını geçenlerin vazgeçmediği 3 şey var!

Stacy Andersen’den Uzun ve Sağlıklı Bir Hayat İçin 4 İpucu

New England Centenarian Study’nin eş direktörü ve ünlü bilim insanı Stacy Andersen, 20 yılı aşkın süredir 100 yaşını aşan kişilerin yaşam tarzlarını araştırıyor. Uzun ömürlü bireylerin sağlıklı kalma sırlarını çözmeye çalışan Andersen, edindiği veriler ışığında sağlıklı yaşlanmayı destekleyen yaşam alışkanlıklarını değerlendiriyor.

Kendi yaşamında da bu alışkanlıkları uygulayan Andersen, mümkün olduğunca sağlıklı kalmak için her gün benimsediği dört temel rutini Business Insider ile paylaştı:

1. Beslenmede Akdeniz diyetini benimsiyor

Andersen, meyve, sebze, kuruyemiş ve yağsız et gibi sağlıklı besinleri tercih ediyor. Bu besinler, uzun yaşamla ilişkilendirilen Akdeniz tarzı beslenmenin temel taşları arasında yer alıyor. Uzman, doğru beslenmenin etkilerini “Doğrulayabilmek gerçekten tatmin edici” sözleriyle ifade ediyor.

2. Her gün hareket edin

Fiziksel aktivite, uzun ve sağlıklı yaşamın olmazsa olmazı. Andersen, egzersiz rutinini koşu bandında yapılan antrenmanlar ve köpeğiyle çıktığı uzun yürüyüşler arasında dengeliyor. 2023 yılında Cambridge Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma da Andersen’ı destekliyor: Günde sadece 11 dakikalık egzersiz, kardiyovasküler hastalıklar ve kanser gibi kronik rahatsızlıklardan kaynaklanan ölüm riskini ciddi şekilde azaltabiliyor.

3. Dinlendirici uykuyu önceliklendirin

Kaliteli uyku, yalnızca fiziksel değil, zihinsel sağlık için de hayati. Gecede 8 saat uyumaya çalıştığını belirten Andersen, esas meselenin uyku süresi değil, uyanıldığında hissedilen dinlenmişlik olduğuna inanıyor. Uzmana göre iyi bir uyku, beyinde bir tür “enerji temizliği” sağlıyor ve Alzheimer gibi nörodejeneratif hastalıklarda rol oynayan proteinlerin temizlenmesine yardımcı oluyor.

Related Posts

Kemik Erimesi: Kırılgan Yaşlılık

Her 3 kadından 1’i, her 5 erkekten 1’i yaşamı boyunca osteoporoz kaynaklı kırık riskiyle karşı karşıya. Kemikler, yaşla birlikte kütle ve yoğunluk kaybeder. Kalça kırığı sonrası ilk 1 yıl içinde erkeklerde ölüm riski % 37, kadınlarda % 28’dir.

Psikodiyet nedir? Psikodiyet, sürdürülebilir sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırıyor

Bayındır Söğütözü Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Esma Nazlı Bulut, psikodiyetin yalnızca kilo vermeye odaklanan klasik programlardan ayrıldığını ve bireyin yaşam kalitesini artırarak, sürdürülebilir sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanmasını sağladığını belirtti. Peki Psikodiyet nedir? işte uzmanından açıklamalar.

Maden suyunu sakın bardağa dökmeyin! Nedenine çok şaşıracaksınız

Maden suyunun tüketimi ile ilgili uzmanlardan kritik uyarı geldi. Bardağa dökerek içenler mineralleri yok ediyor.

Bu 3 kuruyemiş yumurta kadar tok tutuyor! Beslenme uzmanları tek tek açıkladı

Kuruyemişler yalnızca atıştırmalık değil, aynı zamanda güçlü birer besin kaynağı. Özellikle bazı türleri, içerdiği yüksek protein ve lif sayesinde uzun süre tok tutma özelliğiyle öne çıkıyor. Beslenme uzmanları, her gün bir avuç tüketildiğinde yumurta kadar doyurucu olan bu 3 kuruyemişi açıkladı.

Kalp krizi değil, ‘Kırık Kalp Sendromu’! Üzüntü, korku, kayıp tetikleyebiliyor!

Kalp krizine benzer belirtilerle ortaya çıkan bu durumun, çoğunlukla duygusal şoklara verilen biyolojik bir yanıt olarak geliştiğini dile getiren Uzman Klinik Psikolog Cumali Aydın, yoğun stres veya duygusal travmaların tetiklediği ve kalp krizine benzer belirtilerle ortaya çıkan ‘kırık kalp sendromu’ hakkında bilgi verdi.

Hiç Sigara İçmeyenler Arasında Akciğer Kanseri Teşhisleri Artıyor

Sigara ve akciğer kanseri ilişkisi hakkındaki haberlere bir yenisi eklendi.