Kemik Erimesi: Kırılgan Yaşlılık

Kemik Erimesi – Belirtiler ve Risk Faktörleri

Kemiklerimiz dinamik yapılar olup sürekli olarak yenilenme sürecindedir. Genç yaşlarda kemik yapımı, yıkımından fazla iken yaş ilerledikçe bu durum değişir ve osteoporoz riski ortaya çıkar.

Osteoporoz, kemiklerin iç yapısının bozulması ve süngerimsi hale gelmesi sonucu meydana gelir. Bu durum, en ufak bir travmada bile kırıklara neden olabilir.

Osteoporoz genellikle belirti vermez ve çoğu zaman kırık oluşmasıyla fark edilir. Özellikle kalça, omurga ve bilek kırıkları sık görülen komplikasyonlardır.

Kadınlarda Menopoz Sonrası Artan Risk

Kadınlarda, özellikle menopoz sonrasında kemik kaybı hızlanır çünkü östrojen hormonunun azalması kemik sağlığını olumsuz etkiler.

Erkeklerde ise yaşla birlikte testosteron seviyesindeki azalma kemik kaybına sebep olabilir. Bu nedenle her iki cinsiyette de kemik erimesi riski bulunmaktadır.

Risk Faktörleri ve Tanı Yöntemleri

Aşağıdaki gruplar, osteoporoz riski taşır:

  • 50 yaş üstü kadınlar
  • Erken menopoz geçirenler
  • Kortizon veya antidepresan gibi ilaçları uzun süre kullananlar
  • Sigara ve alkol tüketenler
  • Zayıf ya da hareketsiz bireyler
  • D vitamini ve kalsiyumdan yetersiz beslenenler
  • Ailede kalça kırığı öyküsü olanlar

Osteoporoz erkeklerde daha az görülse de risk taşır ve tanı genellikle geç konulabilir. Bu nedenle belirli bir yaştan sonra düzenli kemik taramaları önerilir.

Önlemler ve Kemik Sağlığı

Erken teşhis, doğru beslenme, düzenli egzersiz ve uygun ilaçlarla kemik sağlığı korunabilir ve hatta kemik kaybı yavaşlatılabilir. Özellikle düşmelerden korunmak önemlidir çünkü yaşlılarda en ciddi komplikasyonlar düşme sonucu oluşan kırıklardır.

Kemik erimesi genellikle yaşlılıkta ortaya çıksa da temeli genç yaşlarda atılır. Bu nedenle kemik sağlığına genç yaşlardan başlamak önemlidir.

Erken Teşhis ve Tedavi

En basit yöntem olan DEXA testi ile kemik yoğunluğu ölçülerek osteoporoz teşhisi konulabilir. Ancak bu ölçüm genellikle kırık sonrasında yapıldığı için erken teşhiste gecikmeye neden olabilir.

65 yaşından sonra her kadında ve 70 yaşından sonra her erkekte kemik taramaları önerilir ve düzenli takip önemlidir.

Yarın İçin Beklenen İçerikler

  • DEXA testi nedir, nasıl yapılır?
  • T skoru ve Z skoru ne anlama gelir?
  • Kalsiyum, PTH, kemik markır’ları neyi gösterir?
  • Röntgenle osteoporoz teşhisi yapılabilir mi?
  • Normal kemik ölçümü riskli olabilir mi?

Related Posts

Psikodiyet nedir? Psikodiyet, sürdürülebilir sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırıyor

Bayındır Söğütözü Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Esma Nazlı Bulut, psikodiyetin yalnızca kilo vermeye odaklanan klasik programlardan ayrıldığını ve bireyin yaşam kalitesini artırarak, sürdürülebilir sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanmasını sağladığını belirtti. Peki Psikodiyet nedir? işte uzmanından açıklamalar.

Ünlü bilim insanı açıkladı: 100 yaşını geçenlerin vazgeçmediği 3 şey var!

100 yaşını aşan kişileri araştıran bilim insanı Stacy Andersen, uzun ömürlü bireylerin yaşam tarzlarını analiz ederek sağlıklı yaşlanmanın sırlarını ortaya koydu. Uzman, her gün uyguladığı bu 3 alışkanlıkla hem bedenen hem zihnen güçlü kalıyor.

Maden suyunu sakın bardağa dökmeyin! Nedenine çok şaşıracaksınız

Maden suyunun tüketimi ile ilgili uzmanlardan kritik uyarı geldi. Bardağa dökerek içenler mineralleri yok ediyor.

Bu 3 kuruyemiş yumurta kadar tok tutuyor! Beslenme uzmanları tek tek açıkladı

Kuruyemişler yalnızca atıştırmalık değil, aynı zamanda güçlü birer besin kaynağı. Özellikle bazı türleri, içerdiği yüksek protein ve lif sayesinde uzun süre tok tutma özelliğiyle öne çıkıyor. Beslenme uzmanları, her gün bir avuç tüketildiğinde yumurta kadar doyurucu olan bu 3 kuruyemişi açıkladı.

Kalp krizi değil, ‘Kırık Kalp Sendromu’! Üzüntü, korku, kayıp tetikleyebiliyor!

Kalp krizine benzer belirtilerle ortaya çıkan bu durumun, çoğunlukla duygusal şoklara verilen biyolojik bir yanıt olarak geliştiğini dile getiren Uzman Klinik Psikolog Cumali Aydın, yoğun stres veya duygusal travmaların tetiklediği ve kalp krizine benzer belirtilerle ortaya çıkan ‘kırık kalp sendromu’ hakkında bilgi verdi.

Hiç Sigara İçmeyenler Arasında Akciğer Kanseri Teşhisleri Artıyor

Sigara ve akciğer kanseri ilişkisi hakkındaki haberlere bir yenisi eklendi.