Bakan Yerlikaya’dan çok net kayyum mesajı! 45. ve 46. maddelere dikkat çekti

“`html

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın Medya Temsilcileriyle Toplantısı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Anadolu Yayıncılar Federasyonu’nda medya kuruluşları temsilcileriyle bir araya geldi. Toplantıda, Türkiye’de 30 Kasım 2024 itibarıyla 4 milyon 171 bin kayıtlı düzenli yabancı bulunduğuna ve bunların 2 milyon 938 bininin Suriyeli olduğuna dikkat çekti. Bakan Yerlikaya, 1 milyon 31 bin kişinin ikamet izni olduğunu ve 201 bin kişinin uluslararası koruma altında bulunduğunu aktardı. Bu süreçte, adres güncellemeleri yapıldığını belirten Yerlikaya, “Tüm Suriyelilerin ve yabancıların adres tahkikatını gerçekleştirdik. 731 bini adresinde tespit edilemedi. Bu kişilere bir süre verildi; 580 bini adresini güncelledi. Ancak 150 bin 327 kişiyi bulamadık. Bu ailelerin son zamanlarda hiçbir hizmet almadığı, hatta çocuklarının eğitim almadığı bilgisi bizlere ulaştı. Görüşlerimiz, bu ailelerin Avrupa’ya geçiş yaptığı yönünde.” dedi.

‘Adres Bilgileri Konum ile Bildirilecek’

Bakan Yerlikaya, düzenli göçle ilgili adres güncellemelerinin 2025’in ilk haftasından itibaren zorunlu hale getireceklerini belirtti. “KADES benzeri bir uygulama geliştirdik. Bu uygulama sürekli olarak konum bilgisi gönderecek ve ‘ben buradayım’ şeklinde bilgilendirme yapacak. Konum bildirimini kapatan ya da bildirimde bulunmayan kişilerin yerleri kontrol edilecek. Bu süreçte tespit edilen sapmalar, ilgili emniyet birimlerine rapor edilecektir. Konum bildirmeme durumu makul bir sebebe dayanmadığı sürece, bu kişileri alıp kampa almamız gerekecek. Kurallar oldukça sıkı.” şeklinde konuştu.

Kayyum Uygulamaları Üzerine Açıklamalar

Bakan Yerlikaya, terör ile demokrasinin bir arada var olamayacağını vurgulayarak kayyum süreçleri hakkında şunları söyledi: “Biz hukuk devleti olmanın gereğini yerine getiriyoruz. Hiç kimsenin suç işleme özgürlüğü yoktur. Belediye başkanları da yasalar karşısında eşittir. Terör örgütüyle bağlantılı olduğu belirlenen bir belediye başkanına, eğer yasal süreçlerle ceza almışsa gereken yaptırımlar uygulanır. Kayyum, bir geçici çözümdür ve bu süreç her iki ayda bir gözden geçirilir.”

‘Sigorta Zorunluluğu Getiriyoruz’

Bakan Yerlikaya, çalışma hayatı ile ilgili denetimlerin artırılacağını ifade ederek, “Çalışmaya başlayan herkes sigortalı olmak zorundadır. Yerli işçilere uygulanan kurallar, düzenli yabancı işçiler için de geçerli olacak. Bu konuda denetimlerimizi artıracağız; kural eşitliği esas olacak. Eğer bir Suriyeli çalışıyorsa o da sigortalı olarak çalışmalıdır. Denetimlerin sistematik bir şekilde yapılacağını ve önümüzdeki hafta iş insanlarıyla detaylı bir toplantı yapacağımızı duyurdu.” dedi.

‘İran Sınırındaki Açıkları Kapatıyoruz’

Düzensiz göç ile mücadelenin devam ettiğini vurgulayan Bakan Yerlikaya, “Süreç, kaynağında başlayan; sınırda devam eden, içerideki mobil göç noktaları ile sürekle ilerliyor. Suriye’de gerçekleştirdiğimiz dört harekât ile bölgede yaşam alanı açtık. Böylece insanları burada tutmayı başardık. Türkiye’nin 914 kilometrelik Suriye sınırının, 561 kilometre İran sınırının ve 380 kilometre Irak sınırının bulunduğunun altını çizen Yerlikaya, İran sınırındaki açıkların 2025 yılına kadar tamamen kapatılacağını söyledi.” ifadelerini kullandı.

‘Mobil Göç Araçlarımızı Artırıyoruz’

Bakan Yerlikaya, 19 Temmuz 2023’te faaliyete geçen mobil göç araçları hakkında bilgi vererek, “81 ilde toplam 270 mobil göç aracı bulunduruyoruz. İlk üç ayda 50 bin kişiyi sorguladık ve yüzde 74,5’inin düzensiz göçmen olduğunu tespit ettik. Son bir ayda ise 332 bin kişiyi kontrol ettik ve sorgulananların sadece yüzde 2,6’sının düzensiz göçmen olduğunu belirledik.” dedi.

‘Türkiye & Göç Hedefi Olmaktan Çıkıyor’

Bakan Yerlikaya, göçmen kaçakçılığı ile mücadelede büyük adımlar atıldığını belirterek, “Bu yıl 11.652 operasyon gerçekleştirilmiş olup, 7.077 tutuklama yapılmıştır. Türkiye, Ege ve Trakya bölgesinde göçe kapı olacak konumdan çıkıyor. Şu anda Türkiye üzerinden 32 geri gönderme merkezi bulunmaktadır.” şeklinde bilgi verdi.

Aylık Geri Dönüş Sayısı Artıyor

Bakan, Türkiye’deki Suriyelilerin büyük bir kısmının (yaklaşık yüzde 42) Halepli olduğunu belirtip, “2016’da aylık geri dönüş sayısı 4.000 iken, 2024 itibarıyla bu sayı 11.453’e yükselmiştir. Eğer Suriye’deki güvenlik durumu iyileşirse, bu rakamlar daha da artacaktır.” diye ekledi.

‘Hiç Kimsenin Suç İşleme Özgürlüğü Yok’

Bakan Yerlikaya, bazı belediye başkanlarının terör soruşturmaları kapsamında görevden uzaklaştırılmaları ile ilgili, “Terör ve demokrasi yan yana olamaz. Seçilmiş ve atanmış herkes eşittir. Suç işleyen herkes bunun bedelini ödemek zorundadır.” açıklamasında bulundu.

Bu kapsamda, Mardin Belediye Başkanı Ahmet Türk’ün durumu hakkında da bilgi vererek, “Gündemimizde böyle bir konu yok, zira orada 10 yıldan fazla süren bir ceza mevzusu mevcut.” dedi.

‘Görüşmek İsteyenle Her Zaman Görüşürüz’

Yerlikaya, TBMM’de yaşanan gerginlik hakkında da “Meclis’te yaşanan olaylar demokrasi ve eleştiri anlayışımıza uygun değil.” diyerek düşüncelerini aktardı. İstanbul ve Ankara’da düzenlenen konserlerle ilgili müfettiş incelemeleri hakkında bilgi verdiğini, raporların henüz gelmediğini belirtti.

Ali Yerlikaya Basın Toplantısı

“`

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir