Almanya’nın büyüme tahmini yükseltildi

Almanya Ekonomisinin Büyüme Tahminleri Güncellendi

Münih merkezli Ifo Enstitüsü, Almanya ekonomisi için 2025-2026 büyüme tahminlerini güncelledi. Enstitü, ülkenin Gayri Safi Yurt İçi Hasıla (GSYH) büyüme tahminlerini artırdı.

Yeni tahminlere göre, Almanya’nın GSYH büyüme tahmini bu yıl için %0,3, 2026 için ise %1,6 olarak revize edildi. Eğer Ifo’nun tahminleri doğru çıkarsa, Alman ekonomisi 2 yıllık bir düşüşün ardından ilk defa büyümüş olacak.

Enflasyon ECB Hedefinde Kalacak

Enstitüye göre, Almanya’da geçen yıl %2,2 olan enflasyonun bu yıl %2,1’e düşmesi ve 2026’da %2 seviyesine gerilemesi öngörülüyor. Ayrıca, işsizlik oranının hafif bir artışla bu yıl 2,948 milyona çıkması ve gelecek yıl 2,855 milyona düşmesi bekleniyor.

2025’te %6 olarak gerçekleşen işsizlik oranının 2026’da %6,1’e düşmesi öngörülüyor. İstihdam edilen kişi sayısının bu yıl 46,055 milyona azalması ancak 2026’da tekrar 46,176 milyona yükselmesi bekleniyor.

Alman kamu sektörünün bütçe açığının bu yıl 101,5 milyar euroya düşmesi ve 2026’da ise 156,9 milyar euroya yükselmesi öngörülüyor. Cari işlemler fazlasının ise 2026 yılına kadar azalması bekleniyor.

Bu güncellemenin sebeplerinden biri de Almanya’da açıklanan büyüme paketi. Ifo’ya göre, 500 milyar euroluk altyapı ve yatırım paketi ile vergi indirimlerinin ekonomiye bu yıl 10 milyar euro, gelecek yıl ise 57 milyar euro katkı yapması bekleniyor.

ABD’nin Ticaret Politikası Taşıdığı Riskler

Ifo’nun açıklamasında, Avrupa’nın ABD ile yaşadığı ticari anlaşmazlığın devam etmesi nedeniyle ticaret politikasında risklerin sürdüğü belirtiliyor. ABD Başkanı Donald Trump’ın ithalat tarifelerini artırmasının, Alman ekonomisinin büyümesini bu yıl %0,1, 2026’da ise %0,3 azaltacağı tahmin ediliyor.

Kiel Dünya Ekonomisi Enstitüsü (IfW) de Almanya için büyüme tahminini revize etti. GSYH büyüme tahmini, bu yıl için %0,3, 2026 için ise %1,6 olarak güncellendi.

Bu güncellemelerle birlikte Alman ekonomisi durgunluktan çıkmaya başlasa da, ABD ile devam eden ticaret anlaşmazlığı ve iç ve dış faktörler nedeniyle belirsizlik devam etmektedir.

Almanya ekonomisi, küresel rekabet ve yapısal sorunlar nedeniyle kırılganlığını korumakta ve bazı risklerle karşı karşıya bulunmaktadır. Ancak, önde gelen analistler, Alman ekonomisinin büyümesinde Trump’ın ticaret politikalarının özel bir risk oluşturduğunu belirtmektedir.

Almanya’nın imalat sektörüne bağımlılığı diğer Avrupa ülkelerine göre daha fazla olan bir ekonomi olduğundan, üretimdeki zayıflık da ekonomiyi olumsuz etkilemektedir. Özellikle Çin ile artan rekabet ve yapısal sorunlar ekonomideki büyümeyi frenlemektedir. Son olarak, Alman hükümetin açıkladığı büyüme beklentilerinin düşürülmesi, küresel ticaret gerginliklerinin Alman ekonomisi üzerindeki etkisini gözler önüne sermektedir.

Related Posts

Emeklilerin sabrı taştı! Sokağa iniyorlar hem de enflasyonun açıklanacağı gün!

Milyonlarca emekli hayat pahalılığı ve yüksek enflasyon karşısında ayakta kalmaya çalışıyor. 3 Temmuz’da açıklanacak 6 aylık enflasyon farkı ile bir nebze rahatlamayı uman emekliler için ortaya .çıkan rakamlar iç açıcı değil. Üstelik 2 buçuk emekli …

Brent petrol 66,32 dolara geriledi: OPEC+’nın yeni hamlesi ne olacak? (1 Temmuz 2025)

Dün 67,07 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, günü 66,46 dolar seviyesinde tamamladı. Brent petrolün varil fiyatı, bugün saat 09.00 itibarıyla kapanışa göre yüzde 0,2 azalışla 66,32 dolar oldu. Aynı saatte Batı Teksas türü (WTI) ham …

İsrail-İran ateşkesi sonrası petrolde yeni tahmin

Petrol fiyatları, üç haftalık yükseliş trendinin ardından bu hafta yüzde 12’den fazla değer kaybederken, uzmanlar ilerleyen süreçte fiyatların 60 dolar bandında seyredeceğine işaret ediyor.

Garanti BBVA’dan zam kararı

Temmuz ayının yaklaşmasıyla birlikte bankacılık sektöründe ara zam beklentileri arttı. İlk zam haberi Garanti BBVA’dan gelirken, 1 Temmuz itibarıyla maaşlarda yüzde 12,5 ila yüzde 15 seviyesinde artışa gidileceği belirtildi.

Kriptoda yeni dönem resmen başladı! Sıkı denetim ve saat kuralı geliyor

Kripto varlıklarda vergi ve kara para aklanmasının engellenmesi bir süredir Maliye’nin gündemindeydi. Hazırlıkların yapıldığı kripto varlıklarda yeni dönem resmen başladı. Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı Mali Suçları Araştırma Kurulu’nun (MASAK …

Küresel gıda endüstrisi İstanbul’da buluşuyor

Gıda ve içecek endüstrisinin en geniş kapsamlı ihracat fuarı olan F İstanbul 2025, 2–5 Temmuz tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi’nde düzenleniyor. Federal Fuar ve So Fuar iş birliğiyle gerçekleştirilecek fuar, bu yıl 17 ülkeden binin üzerinde …