Metropoll Anketi: Ekonomiye en büyük etki İmamoğlu’nun tutuklanması mı, protestolar mı?

Türkiye’nin Nabzı Anketine Göre: İmamoğlu’nun Tutuklanması Ekonomiye Zarar Verdi

Metropoll Araştırma’nın Nisan 2025 tarihli “Türkiye’nin Nabzı” anketine göre, kamuoyunun büyük bölümü, Türkiye Belediyeler Birliği ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun görevden alınması sonucu ekonomiye en büyük zararın bu olaydan kaynaklandığını düşünüyor.

Araştırma Türkiye genelinde NUTS 2 sistemine göre 26 bölgeyi kapsayan 28 ilde, 18 yaş üstü 2.122 kişiyle gerçekleştirildi. Veriler, Bilgisayar Destekli Telefonla Anket (CATI) yöntemiyle toplandı ve hata payı ±2,14 puan olarak açıklandı.

Ankete katılanların %52,4’ü İmamoğlu’nun tutuklanmasının, %28,9’u ise gösteri, protesto ve boykotların ekonomiye daha çok zarar verdiğini düşünüyor. Ancak katılımcıların %18,7’si fikir belirtmedi veya soruya cevap vermedi.

Ankette farklı siyasi görüşlere sahip seçmenler arasında ekonomi algısında belirgin farklılıklar olduğu ortaya çıktı. Muhalefet seçmenleri genellikle İmamoğlu’nun tutuklanmasının ekonomiye büyük zarar verdiğine inanırken, iktidar destekçileri genellikle gösteri ve boykotların daha zararlı olduğunu düşünüyor.

Ankette ayrıca 14 Mayıs 2023 Milletvekili seçiminde oy verilen partiye göre dağılımlar da incelendi:

AKP seçmeninin %27,8’i İmamoğlu’nun tutuklanmasının daha zararlı olduğunu düşünürken, %50,1’i protesto ve boykotların etkili olduğunu düşünüyor. CHP seçmeninin %78,7’si, İYİ Parti seçmeninin %67,4’ü ve DEM Parti seçmeninin %79,5’i İmamoğlu’nun tutuklanmasını daha zararlı buluyor. MHP seçmeninin %37,5’i ise İmamoğlu’nun tutuklanmasının ekonomiyi olumsuz etkilediğini düşünürken, %51’i daha çok protesto ve boykotları sorumlu tutuyor.

Related Posts

New York borsası yükselişle kapandı

ABD’nin tarifeler konusunda partnerleriyle yürüttüğü müzakerelerde beklenen olumlu gelişmeler borsalara yansıdı. New York borsası yükselişle kapandı.

Fırsatçıya geçit yok ev sahibi de sorumlu

İstanbul’da yaşanan deprem nedeniyle sağlam zemin ya da yeni binalar ile çevre illerde yaşanan kiralık ve satılık konut fiyatlarındaki fahiş artışlar anlık olarak takip ediliyor; 100 bin lira ceza 250 bin liraya çıkarılırken, ayrıca daha önce ceza verilmeyen ‘sahibinden’ ilanlar da sisteme dahil edildi.

Merkez Bankası rezervleri 146,6 milyar dolar oldu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplam rezervleri, 18 Nisan haftasında bir önceki haftaya göre 931 milyon dolar azalışla 146 milyar 557 milyon dolara geriledi.

MASAK: Türkiye kara para ağına sürüklenmiyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) “Türkiye kara para ağına sürükleniyor” iddialarına ilişkin açıklama yaptı. Yapılan açıklamada Türkiye’nin kara para ile mücadelede uluslararası standartları karşıladığına dikkat çekildi. MASAK, POS cihazları üzerinden suç gelirlerinin aklanmasını engellemek amacıyla yeni tedbirler aldığını ve denetimlerin artırıldığını duyurdu.

Sanayide yatırım iştahı zayıflıyor: TCMB’den 2025 için temkinli tablo

TCMB’nin 2025 bahar dönemi Yatırım Eğilimi İstatistikleri’ne göre, imalat sanayisinde bu yıl yapılması planlanan yatırım harcamalarına dair artış beklentileri zayıflamaya devam ediyor. Özellikle büyük ölçekli işletmelerde yatırım iştahı, önceki döneme kıyasla daha temkinli bir tablo çiziyor.

Fed’in Bej Kitabı: Tarife belirsizliği ekonomik görünümü kötüleştiriyor

ABD Merkez Bankası (Fed), gümrük vergilerinden kaynaklanan belirsizliğin ekonomik görünümü olumsuz etkilediğini bildirdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir