Tekstil sektöründe istihdam kaybı derinleşiyor

Haber Geliyor

Tekstil endüstrisi, bazı şirketlerin kapanmasıyla birlikte giderek küçülüyor.

Tekstil sektöründe şimdiye kadar toplamda 230, hazır giyimde ise 917 firma kapandı.

Son üç yıl içinde kapanan şirketlerde çalışanların işsiz kalmasıyla birlikte istihdam, 1 milyon 350 binden, 900 binlere geriledi.

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) verilerine göre, sadece 2025 Ocak ayında tekstil ve giyim sektöründe toplam 14 bin 715 kişi işsiz kaldı.

Öz İplik İş Sendikası Başkanı Rafi Ay, tekstilde eski günlere dönülmesi için sorunlara dikkat çekerek, teşvik çağrısında bulundu.

“DÖVİZ BIRAKILMALI, ENFLASYONLA BERABER HAREKET EDİLMELİ”

Rafi Ay, sektörün toparlanabilmesi için sunduğu önerilerde şu ifadeleri kullandı:

Döviz terk edilmeli. Enflasyonla birlikte hareket etmeli ki piyasa kendi içinde dengeyi bulsun. Teşvikler çok önemli. Tüm firmalar için teşvikler uygulanmalı. Sektörün tedbire ve teşviğe ihtiyacı var. Bu bir an önce sağlanmalı.

TEKSTİL SEKTÖRÜNÜN DESTEK TALEBİ

Rafi Ay, tekstilde sezon değişimi olan ağustos ayına işaret etti.

“Tedbirler alınmazsa birçok firma kapanacak.” görüşünü savunan Ay, “Türkiye’ye vergilerin düşük tutulması ve tekstil sektöründeki diğer rakiplerimize vergilerin yüksel tutulması bizi de heyecanlandırdı. Ama bu tek başına yetmiyor. Ne olursa olsun bizim hazırlık yapmamız lazım. Bu süreçte firmalarımızı ayakta tutmamız lazım.” diyerek konunun önemine dikkati çekti.

İKİ YILDA 300 BİN İSTİHDAM KAYBI

Tekstil ve hazır giyim sektörü 2024 yılında 65 bini aşan istihdam kaybı yaşadı. TOBB Hazır Giyim ve Konfederasyonu Sektör Meclis Başkanı Şeref Fayat, iki yılda tekstil ve hazır giyimle birlikte 300 bin istihdam kaybı olduğunu belirtti.

Related Posts

19 Mart hasarı büyüyor, 5 haftada 49,5 milyar dolar satıldı

19 Mart hasarı büyürken, 5 haftada 49,5 milyar dolar satıldı. Tüm güven endeksleri dipte olurken, tablonun faturası yine halkı kesilecek.

TOBB Başkanı: Enflasyonu tek haneye indirmeden riskleri azaltamayız

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Yaşadığımız en büyük sorunlardan biri yüksek enflasyon, enflasyon tek haneye inmeden ekonomideki riskleri azaltamayız.” dedi.

‘Gelişmekte olan ülkeler ABD ile hemen anlaşmalı’

Dünya Bankası Başkanı Ajay Banga, Washington’daki Bahar Toplantıları sonrasında yaptığı açıklamada gelişmekte olan ülkelerin ABD ile mümkün olan en kısa sürede (Fast track) ticaret anlaşmaları yapması gerektiğini söyledi.

‘Konak aşkı’, tasarruf dinlemedi

Kamuda Tasarruf Tedbirleri Genelgesi kağıt üzerinde kaldı. İktidar ‘İtibardan tasarruf olmaz’ dedi.

New York borsası yükselişle kapandı

ABD’nin tarifeler konusunda partnerleriyle yürüttüğü müzakerelerde beklenen olumlu gelişmeler borsalara yansıdı. New York borsası yükselişle kapandı.

Metropoll Anketi: Ekonomiye en büyük etki İmamoğlu’nun tutuklanması mı, protestolar mı?

Ülke ekonomisini İmamoğlu’nun tutuklanması mı yoksa CHP’nin başlattığı protesto ve boykotlar mı daha çok olumsuz etkiledi? Metropoll Araştırma Nisan ayı sonuçlarını yayımladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir