E-ticaret vergilerinde dev kaçak: 44,5 milyar

Dijital Alışverişlerdeki Artış Kayıt Dışılık Analizlerini Hızlandırdı

Hazine ve Maliye Bakanlığından edinilen bilgilere göre, alışverişlerin dijital platformlarda yapılma eğilimindeki artış, kayıt dışılık analizlerini hızlandırdı.

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), e-ticaret platformlarından elde edilen gelirleri incelemeye aldı. Bu platformlardan gelir elde eden kişilerin vergi mükellefiyet durumları ile elde ettikleri hasılatın vergi beyanları arasındaki uyumsuzlukları tespit etmek amacıyla yapılan analizde önemli sonuçlar ortaya çıktı.

Yıllık 26,5 Milyar Liralık Hasılat Kayıt Dışı Kaldı

Yapılan analizlere göre, 2021-2022 yıllarında 13 bin 494 mükellefin 18 milyar liralık, 2023-2024 yıllarında ise 3 bin 610 mükellefin 26,5 milyar liralık hasılatı kayıt dışı olarak bıraktığı belirlendi.

Bu durumda toplam 17 bin 104 mükellefe ait 44,5 milyar lira kayıt dışı hasılat tespit edildi.

Gelir ile Beyan Arasında 122 Milyon Liralık Fark

Analizde, hiçbir mükellefiyet kaydı olmadan ticaret yapan bireylerin de tespit edildiği açıklandı. Detaylı incelemeler sonucunda sektördeki kayıt dışılığa yönelik önemli bulgular elde edildi.

Örneğin, bir bireyin 2021 yılında 895 bin 562 kez işlem yaparak 135 milyon lira satış hasılatı elde ettiği belirlendi. Ancak bu kişinin, elde ettiği gelir ile vergi beyanları arasında 122 milyon liralık fark olduğu ve hiç vergi ödemediği ortaya çıktı.

İzaha Davet Edilen 2 Milyar Liralık Beyan

Vergi daireleri tarafından bu mükellefler izaha davet edilmeye başlandı. Riskli olduğu belirlenen mükelleflerden 3 bin 147’si uyum göstererek 2 milyar lira gelir beyanında bulundu.

Mükellef olmayan 190 birey hakkında yapılan izaha davet sonucunda 276 beyanname alındı ve 83 milyon lira matrah beyan edildi.

İzaha davet sonucunda gerekli düzeltmeleri yapan mükelleflere daha az ceza uygulanıyor.

Çağrılara yanıt vermeyen, beyanname vermekten kaçınan veya gelirlerini gizlemeye devam edenler hakkında vergi incelemesi ve cezai işlem süreci başlatılacak.

Geçtiğimiz yılın başında e-ticaret sektöründeki ödemelere yüzde 1 stopaj getirilmişti.

‘Vergi Kaybına İzin Vermeyeceğiz’

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, dijitalleşme ile vergi kaybının izinin artık daha kolay sürüldüğünü belirterek, “Kayıt dışılıkla mücadele kararlılıkla sürdürülecek. e-Ticaret geliri elde eden herkes vergi yükümlülüklerini yerine getirmek zorunda. Vergi cezalarından kaçınmak isteyen tüm mükellefleri beyanlarını güncellemeye çağırıyoruz. Dijitalleşen dünyada vergi kaybına müsaade etmeyeceğiz. Geçtiğimiz yılbaşından itibaren uygulamaya konulan tevkifat uygulaması, kayıt dışılıkla mücadeleye önemli bir destek sağlayacak.” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Related Posts

Hatay’da Televizyon Dolandırıcılığı: 3 Tutuklama

Hatay’da televizyon dolandırıcılığına karışan 5 şüpheliden 3’ü tutuklandı, 492 TV ele geçirildi.

Yurttaş randevu bulamıyor ama… Devletin kasasından hastanelerin müteahhitlerine servet akıyor!

Yurttaşlar, hastanelerde randevu bile bulamazken, şehir hastanesi müteahhitlerine Hazine’den milyarlar akıyor. 2025’te şehir hastanelerine ödenecek toplam tutarın 100 milyar TL’yi aşması bekleniyor. Ankara Tabip Odası’na göre bu parayla onlarca yeni hastane yapılabilir.

Kredi borçlarına yeni düzenleme!

Yapılandırmanın örneklerle açıklandığı videoda, kredi kartı ve ihtiyaç kredilerinde yapılandırma imkanının başladığı ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun bireysel kredi kartı ve ihtiyaç kredisi borçlarına 48 aya kadar yapılandırma …

Fatih’te Kuyumcudan 24 Milyonluk Hırsızlık

İstanbul Fatih’te kuyumcudan 24 milyon lira değerinde altın çalan 3 zanlı tutuklandı.

PAÜ ve Yeşilyuva Kooperatifi’nden İş Birliği Protokolü

Pamukkale Üniversitesi, staj ve burs desteği ile öğrencilere istihdam fırsatları sunacak.

Resmi Gazete’de yayımlandı: Haftalık izin haklarında önemli değişiklik!

Turizm sektöründe çalışanların haftalık izin haklarında önemli değişiklik yapıldı. Yeni düzenleme, işçilerin izin haklarını kullanma koşullarını zorlaştırıyor. Çalışanlar bu değişikliğe tepki gösteriyor.